Checklist RI&E

Checklist RI&E

De RI&E checklist: in 5 stappen naar een RI&E

Waar voldoet een goede RI&E aan? En welke punten neem je hierin op? En hoe zorg je ervoor dat de RI&E niet ongebruikt onderin de la belandt? Goede werkgevers creëren gezonde arbeidsomstandigheden om hun medewerkers optimaal te kunnen laten presteren. Daarom is de RI&E ook zo’n waardevol document. Want het is dé basis van een gezonde werkomgeving

Om een goede RI&E op te stellen en deze ook up-to-date te houden, hebben we een handige checklist voor je opgesteld. Die bestaat uit vijf stappen:

1. De voorbereiding

Je stelt vast wie er binnen jouw organisatie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de RI&E. En dat deze persoon over de juiste kennis en ervaring binnen jouw branche beschikt. Ook bepaal je samen wie de RI&E gaat uitvoeren, dus of je hier externe hulp bij nodig hebt en welke RI&E instrumenten uit de branche jullie mogen gebruiken.

2. Het opstellen van de risico’s en plan van aanpak

Voer je de risicoanalyse zelf uit? Dan bepaal je, samen met de betrokkenen en de OR, alle risico’s die gelden binnen jouw organisatie. Je analyseert deze risico’s, je prioriteert ze en vervolgens schrijf je een plan van aanpak hoe je deze risico’s vermijdt of anders zo klein mogelijk houdt. Als je de RI&E uitbesteedt aan bijvoorbeeld een arbodienst of een kerndeskundige, dan regelt die dit allemaal voor je.

3. De toetsing van de RI&E

De toetsing van de RI&E wordt gedaan door de arbodienst of een kerndeskundige door middel van een bezoek aan je organisatie. Tijdens deze toetsing kijken ze of deze  een waarheidsgetrouw en compleet beeld geeft van de praktijk.

4. De uitvoering van je plan van aanpak

De uitvoering van het plan van aanpak van de RI&E spreekt voor zich. Hierin staan de zaken waar je mee aan de slag moet, vaak met een duidelijke volgorde van heel belangrijk naar minder belangrijk. Zorg er wel voor dat je iemand binnen de organisatie verantwoordelijk maakt hiervoor en dat je zelf op de hoogte blijft van de voortgang.

5. Het up-to-date houden van de RI&E

De RI&E is geen statisch rapport, maar een werkdocument dat je up-to-date houdt. Verandert er iets binnen je organisatie dat invloed heeft op de risico’s? Ga je bijvoorbeeld verhuizen of komt er een nieuwe machine? Houd het bij in de RI&E.

We hebben een volledige en uitgebreide RI&E checklist voor je opgesteld, zodat je zeker weet dat je aan alle eisen voldoet.

Laat ons u terugbellen