verzuim op het werk

Ziekteverzuim blijft stijgen deze zomer en dat is vreemd

Het ziekteverzuim was in juli 0,1 procent hoger dan in juni. Dat lijkt niet veel, maar het is de derde maandelijkse stijging op rij. Sinds juli vorig jaar steeg het gemiddelde percentage ziekteverzuim naar 4,7 procent. Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Niet alleen corona is de oorzaak. Ook werkdruk veroorzaakt steeds meer uitval.

In mei was het gemiddelde verzuimpercentage 4,3 procent. In juli kwam het uit op 4,5 procent, volgens cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Elke maand kwam er 0,1 procent bij de gemiddelde verzuimcijfers. Wie een jaar terugkijkt, tot juli 2021 ziet een gemiddeld percentage van 4,7 procent. Dat is het hoogste niveau in jaren, zeggen ArboNed en HumanCapitalCare.

Verzuimspecialist in de zorg Vernet ziet verzuimcijfers die een zesde hoger zijn dan een jaar geleden. In april bereikte het ziekteverzuim een recordstand van 6,3 procent. Een stijging van 13 tot 37 procent vergeleken met 2019, afhankelijk van sector en arbodienst.

Vakantiedip blijft uit

De stijging van deze zomer verbaast de arbodiensten een beetje. In de zomerperiode is er vaak minder verzuim, omdat veel mensen dan vakantie hebben. Sinds de coronapandemie is dit echter veranderd. ‘Vorig jaar zagen we dat het verzuimpercentage in juli al gelijk bleef en niet daalde’, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. ‘Dit jaar zien we zelfs een stijging. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door een piek in het aantal ziekmeldingen door corona in de eerste helft van juli’, duidt ook hij de oorzaak.

Snotteraars blijven thuis

Na een coronabesmetting moeten mensen minstens 5 dagen in quarantaine blijven. ‘Sinds corona is het eigenlijk not done om verkouden op je werk verschijnen. Als je veel moet hoesten of snotteren, kijken mensen je toch raar aan’, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde. Werknemers met corona gaan nu sneller weer aan het werk. ‘De helft is na zeven dagen weer aan het werk. Tussen februari en juni vorig jaar – toen de variant Alpha dominant was – was dat nog vijftien dagen’, aldus Penders.

Krapte zorgt voor werkdruk

Corona is niet de enige reden waarom het verzuim blijft stijgen. Ook om psychische redenen, zoals spanningsklachten en burn-outs melden steeds meer mensen zich ziek. Volgens Penders zorgt onder meer de krapte op de arbeidsmarkt voor meer werkdruk. Meer dan een derde van alle verzuimdagen had vorig jaar al deze oorzaak. Dit jaar vindt 60 procent van de werkenden de werkdruk te hoog omdat veel collega’s door ziekte uitvallen.

Wie uitvalt door werkstress is meestal lang uit de roulatie. In 2019 veroorzaakte werkstress meer dan 11 miljoen ziektedagen. Per werknemer kostte dat € 9300, volgens TNO. Eind vorig jaar hadden ook 1,2 miljoen mensen last van burn-outklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, een gejaagd gevoel of concentratieproblemen. Tijdens en na het economisch herstel in 2021 nam de werkdruk snel toe, en sindsdien daalt het welzijn aanzienlijk. Vooral de werk-privébalans heeft bij veel mensen flink te leiden.

Laat ons u terugbellen